template-browser-not-supported

Noticias

Investigadores de la Universidá d'Uviéu apurren nueves claves na comprensión del avieyamientu de les célules madre musculares

L'estudiu asitia l'alteración de la vía de señalización p66Shc y del procesu de autofagia nes célules madre musculares como principales desencadenantes del so avieyamientu celular | El descubrimientu podría tener implicaciones na comprensión y tratamientu de la perda de masa muscular acomuñada a la edá | El trabayu foi lideráu pol grupu cROS, perteneciente a la universidá asturiana y miembru, de la mesma, d'un grupu del Institutu d'Investigación del Principáu d'Asturies (ISPA), y foi publicáu na revista ‘Cell Death and Disease’
 

Un grupu d'investigadores de la Universidá d'Uviéu afayó por qué les célules madre de los músculos pierden la so capacidá de rexeneración conforme avieyamos. Esti afayu podría tener implicaciones na comprensión y tratamientu de la perda de masa muscular acomuñada a la edá. El trabayu foi publicáu na revista Cell Death and Disease, de máximu impactu na so área de la conocencia. L'estudiu foi lideráu por investigadores del grupu cROS, perteneciente a la Universidá d'Uviéu y miembru, de la mesma, del grupu OSKAR, del Institutu d'Investigación Sanitaria del Principáu d'Asturies (ISPA).

El investigadores recuerden que'l caltenimientu del organismu n'estáu saludable rique del funcionamientu d'un conxuntu de célules responsables de la renovación celular. Son les denominaes célules madre, que s'encarguen de la renovación de los órganos y texíos sustituyendo les célules estropiaes, por una mancadura o avieyamientu, por célules dafechu funcionales. Para llogralo, les célules madre tienen qu'activase y estremase, dando llugar a nueves célules que reemplacen a les que yá nun son operatives. Sicasí, col pasu del tiempu, les célules madre ven menguada la so capacidá de diferenciación y, por tanto, de rexeneración. 

Estáu de senescencia irreversible

Les célules madre musculares, a midida que avieyamos, entren nun estáu prematuru de senescencia irreversible que-yos torga reparar el texíu frente a una mancadura, lo qu'acaba contribuyendo a una importante perda de masa y fuerza muscular col pasu del tiempu. Les persones mayores conviértense, d'esta miente, en más fráxiles y vulnerables. El grupu d'investigadores de la Universidá d'Uviéu afayó por qué les célules precursores de músculu pierden esta habilidá. 

El trabayu, realizáu por Yaiza Potes y lideráu por Ana Coto Montes ya Ignacio Vega Naredo, profesores del Departamentu de Morfoloxía y Bioloxía Celular de la institución académica asturiana, amuesa que les célules madre musculares avieyaes nun son capaces d'activase y estremase correchamente por cuenta de dos motivos. Primero, por un fallu na vía de señalización p66Shc y, segundu, pola perda de la capacidá autofágica. Les investigaciones sobre p66shc revelen que desempeña un papel regulando los niveles de radicales llibres y l'esperanza de vida.

“L'alteración de la vía p66Shc nes célules madre musculares avieyaes fai que les mitocondrias, conocíes como les centrales enerxétiques de la célula, nun funcionar correchamente y xenérese un ambiente oxidativo desfavorable qu'estropia les célules madre musculares, que ven atayada asina la so capacidá d'activase y d'empecipiar el procesu de diferenciación”, esplica la investigadora Yaiza Potes. Amás, la autofagia constitúi'l procesu de recicláu de partes de la célula. A midida que les célules van xenerando refugayes, la autofagia va esaniciar, evitando asina que s'atropen estructures estropiaes nel interior celular. Cuidao que la diferenciación de les célules madre musculares ye tan estresante que remocica la célula por completu, ye necesariu que la autofagia actúe correchamente reciclando les refugayes hasta consiguir una fibra muscular dafechu funcional. “Sicasí, la autofagia atópase alteriada nes célules madre musculares avieyaes, lo que determina un destín celular erróneu qu'amenorga la capacidá de rexeneración tisular”, añede.

El investigadores apunten qu'esti trabayu tien implicaciones nel campu de la medicina rexenerativa y antienvejecimiento, una y bones la regulación de la autofagia y de p66Shc podría constituyir una ferramienta para'l desenvolvimientu de nueves terapies qu'aseguren el correctu caltenimientu de les célules madre musculares a lo llargo de la vida.

Referencia

Potes Y, Bermeyu-Millo JC, Mendes C, Castelão-Baptista JP, Díaz-Luis A, Pérez-Martínez Z, Solanu JJ, Sardão VA, Oliveira PJ, Caballero B, Coto-Montes A, Vega-Naredo I. p66Shc signaling and autophagy impact on C2C12 myoblast differentiation during senescence. Cell Death Dis. 2024 Mar 8;15(3):200. doi: 10.1038/s41419-024-06582-0.
 

Documents