template-browser-not-supported

Noticias

La Universidá d'Uviéu desenvuelve un ampliu programa divulgativu con ocasión del Día Mundial contra'l Cáncer

La institución académica amuesa n'una esposición urbana cifres y mensaxes curtios sobro l'impactu del cáncer y l'importancia de la prevención, acordies con les resultancies d'artículos científicos | El programa inclúi tamién la iniciativa didáctica ‘Descifrando'l xenoma del cáncer', dirixida al alumnáu de les zones rurales, que foi diseñada polos investigadores del IUOPA Álvaro Fernández y Ana Gutiérrez | L'antigua Escuela de Comerciu de Xixón va acoyer les charres ‘¿Por qué tenemos cáncer?', d'Alba Morán y ‘Curties reflexones sobro la investigación en cáncer', d'Álvaro Fernández, dambos investigadores de la Universidá d'Uviéu | Les actividaes reivindiquen el papel de la conocencia, la investigación científica y la prevención y formen parte del eventu previu de la Nueche Europea de el Investigadores ya investigadores del proyectu G9Missions

La Universidá d'Uviéu, en collaboración coles sos socies del Grupu 9 d'Universidaes (G-9), va desenvolver un ampliu programa divulgativu por cuenta de la conmemoración, esti 4 de febreru, del Día Mundial contra'l Cáncer. La institución académica asturiana, al pie de la de Zaragoza, preparó una esposición urbana qu'amuesa con cifres y mensaxes curtios l'impactu del cáncer y l'importancia de la so prevención, acordies con les resultancies d'artículos científicos. Esta amuesa, que va ser compartida en medios sociales por tolos territorios del consorciu G-9, cuenta con información arrexuntada por Julián Pardo, profesor ya investigador principal del grupu Inmunoterapia, inflamación y cáncer de la Universidá de Zaragoza, del Institutu d'Investigación Sanitaria d'Aragón (IIS Aragón) y de CIBERINFEC.
 
El programa de la Universidá d'Uviéu inclúi tamién Descifrando'l xenoma del cáncer, una iniciativa basada en xuegos diseñaos polos investigadores Álvaro Fernández Fernández y Ana Gutiérrez Fernández, del Institutu Universitariu d'Oncoloxía del Principáu d'Asturies (IUOPA) de la Universidá d'Uviéu, que se va a llevar a cabu en toles universidaes de forma simultánea'l 3 de febreru. Gracies a esti retu, l'alumnáu invitao, principalmente de zones rurales, va afayar la secuencia d'ADN d'una célula sana y d'una canceríxena.
 
Tamién el mesmu día 3 de febreru, a partir de les 19:00 hores, l'antigua Escuela de Comerciu de Xixón va acoyer les charres ¿Por qué tenemos cáncer?, d'Alba Morán Álvarez, y Curties reflexones sobro la investigación en cáncer, d'Álvaro Fernández Fernández, dambos investigadores del IUOPA de la Universidá d'Uviéu. 
 
Compromisu del G-9 nel Día Mundial contra'l Cáncer
El programa divulgativu que van desenvolver con distintes actividaes caúna de les universidaes del G-9 reivindica'l papel de la conocencia, la investigación científica y la prevención, y forma parte del eventu previu de la Nueche Europea de el Investigadores ya investigadores del proyectu G9Missions. Numberosos grupos d'investigación de les nueve universidaes consorciadas collaboren nestes acciones, dando a conocer a la sociedá'l so trabayu y la ciencia detrás d'esta enfermedá. D'esta manera, el proyectu contribúi a promover los oxetivos de la Misión Cáncer del Programa Horizonte Europa d'investigación, especialmente, pa entender el cáncer y los sos factores de riesgu y optimizar el diagnósticu y el tratamientu, col fin d'ameyorar la vida y les perspectives de millones d'europeos d'equí a 2030.
 
Amás de les actividaes comunes, cada universidá diseñó un programa d'actividaes que puede consultase na web del proyectu https://nocheinvestigag9.es/ La Universidá del País Vascu/Euskal Herriko Unibertsitatea va esponer un conxuntu de infografías sobro la investigación desenvuelta por 12 dolce grupos en oncogenómica, psicobioloxía, oncoloxía dixestiva, lípidos bioactivos nel control del cáncer, cáncer y infertilidad, tecnoloxíes emerxentes nel control del cáncer, cáncer oral, entro otros. Les infografías van esponer nel edificiu Bizkaia Aretoa de la UPV/EHU, en Bilbao, los díes 3, 4 y 5 de febreru. 
 
La Universidá de Castiella-La Mancha va grabar un programa de radiu Investiga, bastante ye con los neños, profesoráu ya investigadores participantes en Descifrando'l xenoma del cáncer, pa la so emisión el 7 de febreru en Radio Castiella-La Mancha Media. La Universidá d'Estremadura va ufiertar el 2 de febreru, a les 20:00 hores, la conferencia Nuevos métodos diagnósticos y terapies d'última xeneración en cáncer, al cargu de Pedro Fernández Salguero, catedráticu de Bioquímica y Bioloxía Molecular y rector de la Universidá d'Estremadura. 
 
La iniciativa internacional de percorrer cinco kilómetros en bicicleta, nadando, caminando, faciendo senderismo...en Xúnite al retu de los 5 km y publicar en redes sociales ye otra de los principales apuestes de la Universidá de Cantabria, que va tener llugar del 30 de xineru al 5 de febreru. 
 
A lo último, el 3 de febreru, la Universidá Pública de Navarra va entamar charrar Cáncer y l'importancia de la investigación, de Paula Aldaz Donamaría, investigadora de Navarrabiomed y profesora acomuñada de la UPNA nel IES Tierra Estella, destináu al alumnáu de 1º de bachilleratu. Y ese mesmu día, la Universidá de Zaragoza va ufiertar la charra En busca del caballu de Troya ideal pa les terapies antitumorales pal alumnáu de Secundaria y Bachilleratu del IES Comunidá de Daroca, que va ser impartida pola investigadora Pilar Martin Duque, doctora en Medicina y Ciruxía, farmacéutica, profesora titular de la Facultá de Medicina de Unizar, miembru del grupu NFP y del Institutu d'Investigaciones Sanitaries d'Aragón (IIS Aragón).
 
Sobro'l Día Mundial contra'l cáncer
El día mundial contra'l cáncer ye xuna iniciativa de la Unión Internacional contra'l Cáncer (UICC) aprobada nel 4 de febreru del 2000 nel Cume Mundial contra'l Cáncer pal Nuevu Mileniu en París. L'oxetivu d'esti día ye fomentar la investigación, prevenir el cáncer, ameyorar los servicios pal paciente, crear conciencia y movilizar a la comunidá mundial pa llograr meyores contra'l cáncer.
 
G9 Missions
Col nome de G9 Missions. Go for the Missions!, les instituciones qu'integren el Grupu 9 d'Universidaes, coordinaes pola Universidá de Cantabria, xunir por tercer añu consecutivu nun consorciu pa celebrar conjuntamente la Nueche Europea de el Investigadores ya Investigadores en 2022 y 2023. Como novedá, el consorciu tamién presenta dos eventos previos añales y el programa de divulgación de Ciencia Circular.
 
Les actividaes del consorciu, formáu poles universidaes de Cantabria, Castiella-La Mancha, Estremadura, Isles Baleares, Uviéu, País Vascu, Pública de Navarra y Zaragoza, cola collaboración de la Universidá de La Rioxa, tán disponibles na páxina: https://nocheinvestigag9.es/ Esti proyectu ta financiáu pola Unión Europea dientro del programa Horizonte Europa: Programa Marco d'Investigación ya Innovación, sol alcuerdu de subvención número 101061455.
#WorldCancerDay  #FightCancer #G9Missions