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Una investigación de la Universidá d'Uviéu revela'l perfil dietéticu de los neños asturianos d'ente 2 y 36 meses

L'estudiu saca a la lluz uno ameyorable adherencia a la lactancia materna, un escesivu consumu de carne y escasu de frutes y verduras y un déficit de vitamina D | El trabayu foi realizáu por investigadores de la Área de Fisioloxía de la Universidá d'Uviéu, facultativos del Serviciu de Salú del Principáu d'Asturies y científicos del grupu de Microbiota, Alimentación y Salú del IPLA-CSIC y foi publicáu na revista ‘Nutrients' | Les resultancies pueden ser útiles para la creación de futures directrices centraes na promoción de la lactancia materna y nos vezos alimentarios saludables nos primeros años de vida

El perfil dietéticu de los neños asturianos d'ente 2 y 36 meses caracterizar pola llindada adherencia a la lactancia materna, l'escesivu consumu de carne y amenorgáu de frutes y verduras y el déficit de vitamina D ente los nutrientes. Estos son los datos fundamentales d'una investigación liderada pola Universidá d'Uviéu qu'acaba de ser publicada na revista Nutrients, de máximu impactu na so área de conocencia. 
 
El autores del trabayu recuerden que los primeros años de vida representen xuna oportunidá aparente pa establecer patrones dietéticos fayadizos y caltenelos nel tiempu. L'oxetivu de la investigación foi describir la dieta d'una cohorte de neños españoles, residentes n'Asturies, de 2 a 36 meses ya identificar los componentes que pudieren influyir na calidá de la so nutrición a los 24 y los 36 meses d'edá. El trabayu foi lleváu a cabu por investigadores de la Área de Fisioloxía de la Universidá d'Uviéu, al pie de facultativos del Serviciu de Salú del Principáu d'Asturies y científicos pertenecientes al grupu de Microbiota, Alimentación y Salú del IPLA-CSIC, nel contestu d'un proyectu a nivel européu.
 
Sonia González Solares, investigadora de la área de Fisioloxía de la Universidá d'Uviéu y firmante del estudiu, resume en cuatro puntos les principales conclusiones del trabayu. Primer, a pesar de los encamientos internacionales de caltener la lactancia materna esclusiva hasta siquier los 6 meses d'edá, solo'l 53,6% de los ñácaros que formaron parte de la investigación yeren alimentaos con lleche materno a los 2-3 meses. Segunda, ente los 12 y los 36 meses d'edá, el consumu de carne yera cimera a los encamientos nacionales en contra de lo qu'asocedía coles frutes y verduras. Tercera, el trabayu identificó la vitamina D como un nutriente a xixilar nestes etapes tempranes, y cuarta, aquellos neños con un mayor consumu de verduras na alimentación complementario a los 6 meses teníen un patrón dietéticu más mediterráneu a los 36 meses. 
 
Les conclusiones d'esti estudiu, que se engloba dientro d'un proyectu européu coordináu dende'l IPLA-CSIC y financiáu pola Convocatoria Europea JPI, EarlyMicroHealth, describen la evolución de la dieta d'una población de neños residentes n'Asturies dende la nacencia hasta los 3 años de vida. L'autora principal destaca que les resultancies llograes pueden ser útiles pa la creación de futures directrices centraes na promoción de la lactancia materna y nos vezos alimentarios saludables nos primeros años de vida.
 
La población estudiada
La cohorte tuvo compuesta por 97 ñácaros que fueron siguíos dende los 2 y 3 meses de vida hasta los 3 años d'edá, estableciéndose cuatro grupos llonxitudinales en función de l'alimentación: lactantes, periodu de treslleche, dieta de transición y dieta familiar. Los participantes fueron reclutados al traviés del Serviciu de Pediatría d'Atención Primaria d'Asturies, mientres la primer consulta médica.
 
Sonia González destaca que "les nueses resultancies aumenten la conocencia esistente sobro la evolución de la dieta dende'l periodu de lactancia hasta la dieta familiar nuna cohorte mediterránea, identificando oxetivos dietéticos que podríen determinar l'adherencia a una dieta de mayor calidá n'edaes posteriores". La investigadora sorraya amás que, "considerando la importancia pa la salú de la primer etapa de la vida, la conocencia llograda a partir d'estes resultancies podría ser útil na creación de futures guíes enfocaes a la promoción de vezos saludables".
 
Lactancia materna
A pesar de los encamientos de la OMS a favor de la lactancia materna esclusiva hasta los 6 meses, les resultancies del trabayu amuesen que solo un 53,6% de los neños de l'amuesa yeren daos de mamar a los 3 meses.  A lo llargo del tiempu, la duración de la lactancia materna foi relativamente bona, con un 7,8% de los neños que siguíen siendo daos de mamar a los 36 meses en comparanza col ente'l 2% y 6 % reportáu por otros trabayos internacionales pal intervalu d'edá ente los 23 y los 48 meses. El autores apunten qu'entá ye necesariu fortalecer estratexes pa promover la lactancia materna nos primeros meses de vida.
 
Alimentación complementario
Según el autores del trabayu, l'alimentación complementario representa xuna etapa crucial na que se debe algamar un equilibriu pa garantizar los requerimientos enerxéticos y nutricionales del neñu, dexándo-y tener un desenvolvimientu fayadizu a la so edá y considerando la so llindada capacidá dixestiva. Nesti contestu, amás de les fórmules infantiles y la lleche materno, les frutes fueron unu de los alimentos más consumíos na amuesa a los 6 meses d'edá, siguíu por ceberes infantiles. Esti patrón foi similar al d'otros países mediterráneos, como Italia, y distintu al respective de otros, como Inglaterra, onde l'arroz ye l'alimentu de partida. 
 
Dieta de transición y dieta familiar
De los 6 a los 12 meses, producióse un cambéu progresivu na testura de los alimentos pasando del 9,9% d'una dieta semisólida al 66,7%, respectivamente. A los 12 meses d'edá, la dieta denominar dieta de transición porque, anque se peracaben tolos grupos d'alimentos, caltiense la lactancia materna, los productos infantiles y xuna consistencia semisólida nes preparaciones. A los 24 y 36 meses, la mayor parte de l'amuesa tenía xuna dieta familiar regular. "Curiosamente, a los 36 meses reparóse xuna amenorgamientu na ingesta de vexetales a favor de la carne y los productos cárnicos, lo cual ta en llínea con otros estudios y ye representativu de la dieta d'adultos en países occidentalizados", apunta la investigadora.
 
Déficit de vitamina D
La investigación reveló un déficit de vitamina D na amuesa poblacional estudiada. N'España, los neños reciben suplementos de vitamina D hasta los 12 meses d'edá y, al ser un país soleyeru, ye probable que los requerimientos tean cubiertos.  Sicasí, un estudiu previu n'Asturies suxurió que la esposición al sol puede nun ser abondu pa cubrir estos defectos. Por tanto, sería necesariu esclariar si ye necesaria la suplementación con esta vitamina mientres un períodu más enllargáu pa cubrir los requerimientos nutricionales.
 
Adherencia a la dieta mediterránea
Tocantes a l'adherencia a la dieta mediterránea a los 36 meses, atopóse qu'aquellos neños que comíen verduras a los 6 meses de vida teníen meyores patrones de consumu a los 36 meses. La relación ente'l grupu de verduras y xuna mayor adherencia a la dieta mediterránea ta bien documentada.  Ente les frutes más consumíes na amuesa, atópense plátanu, mazana, pera y naranxa, siguíes de ciruela y fresa en menor proporción.
 
Referencia
Gómez-Martín, M.; Herrero-Morín, D.; Arboleya, S.; Gueimonde, M.; González, S. Early Life Nutrition and the Role of Complementary Feeding on Later Adherence to the Mediterranean Diet in Children up to 3 Years of Age. Nutrients 2022, 14, 1664. https://doi.org/10.3390/nu14081664