template-browser-not-supported

Noticias

Uviéu va ser la see nacional del Diálogu sobro'l Futuru del Sistema Sanitariu qu'impulsen La Moncloa y les instituciones europees

El Diálogu celebrará los díes 11 y 12 de payares n'Uviéu y va tar abiertu a tola ciudadanía que quiera participar, rexistrándose primeramente na web www.futuros.gob.es/sistemasanitario | Ente otres autoridaes, van participar Adrián Barbón, presidente del Principáu d'Asturies; Carolina Darias, ministra de Sanidá; y Stella Kyriakides, comisaria Europea de Salú y Seguridá Alimentaria | Va Constar de delles meses d'espertos y espertes, xuntes d'altu nivel y dos talleres nos que la ciudadanía va ser la protagonista | L'oxetivu ye aguiyar conversaciones plurales, informaes y constructives sobro'l futuru y percanciar propuestes pa incorporales a la Estratexa Nacional de Llargu Plazu que prepara'l Gobiernu, y a la Conferencia sobro'l Futuru d'Europa | L'alcuentru ta entamáu por La Moncloa, la Comisión Europea, el Parlamentu Européu, el Gobiernu del Principáu d'Asturies, la Universidá d'Uviéu y la Fundación Caxa Rural d'Asturies.

Asturies foi escoyida para allugar el Diálogu sobro'l Futuru del Sistema Sanitariu por ser xuna de les comunidaes autónomes con meyores servicios de salú.  El Diálogu busca arriquecer l'alderique públicu sobro la sanidá del futuru y ufiertar a la ciudadanía la posibilidá de participar directamente na conversación sobro cómo tendríamos d'encarar la meyora y modernización de los servicios sanitarios del nuesu país.
 
L'eventu va tener llugar n'Uviéu los díes 11 y 12 de payares. El día 11 va celebrar nel Hospital Universitariu Central d'Uviéu, HUCA (Av. Roma, s/n), y el día 12 na Aula Magna de la Universidá d'Uviéu (c/ San Francisco, 3). Va Tar abiertu a tolos ciudadanos que quieran participar de forma presencial o virtual. 
 
Ente los ponentes van figurar la ministra de Sanidá, Carolina Darias; la secretaria d'estáu de Sanidá, Silvia Calzón; la xefa de la Unidá Health Innovations & Ecosystems de la Comisión Europea, Carmen Laplaza Santos, según numberosos espertos y académicos. Tamién van intervenir el presidente del Principáu d'Asturies, Adrián Barbón; el conseyeru de Salú del Principáu d'Asturies, Pablo Ignacio Fernández Muñiz, y el rector de la Universidá d'Uviéu, Ignacio Villaverde. 
 
Amás de les meses d'alderique, va haber dos talleres ciudadanos diseñaos pa escuchar les idees de la población, tomar nota d'elles ya incorporales a los distintos documentos y estratexes de futuru. Nel primeru va parolar sobro cómo pueden ameyorase los servicios sanitarios del nuesu pueblu o ciudá (12 de payares, 10:00 hores),  ente que'l segundu va cavilgar sobro qué precisamos faer pa educar en vezos de vida saludables (12 de payares, a les 12:00 hores). 
 
El presidente del Principáu, Adrián Barbón, celebró la iniciativa y destacáu la importancia que tien cavilgar sobro la sanidá del futuru tantu pa la rexón como pal conxuntu d'España. "La respuesta d'Asturies a la pandemia ye la meyor prueba de la importancia que tien cuntar con un bon sistema de salú", afirmó. "Ye un pervalible patrimoniu que tenemos que curiar y ameyorar adelantrándonos al futuru, favoreciendo la cohesión intergeneracional y oponiéndonos a tou aquello que pueda debilitalo". 
 
Pela so parte, el rector de la Universidá d'Uviéu, Ignacio Villaverde, remarcó que "si daqué demostrónos esta pandemia ye qu'invertir en ciencia y sanidá ye determinante pa enfrentanos a situaciones estremes como la que vivimos", y esplicó que "na reflexón sobro la sanidá del futuru, resulta fundamental volver la mirada escontra la formación que reciben los futuros profesionales y l'investigación que emana de les universidaes". "Dambes docencia ya investigación- tienen de ser d'excelencia, polo que ye clave disponer de los recursos necesarios pa garantizar la so calidá", concluyó. 
 
Diálogos sobro'l Futuru
 
Los Diálogos sobro'l Futuru son xuna iniciativa del Gobiernu, la Comisión Europea, el Parlamentu Européu y otres 70 instituciones públiques (conceyos, gobiernos autonómicos, fundaciones y universidaes) que quier contribuyir a impulsar conversaciones plurales, informaes y constructives sobro les oportunidaes y desafíos que va traer el mundu pos-COVID.
 
Los Diálogos van tener llugar ente setiembre y avientu del presente añu nes 17 Comunidaes Autónomes. Van Incluyir 100 meses d'alderique, 37 talleres ciudadanos y xuntes d'altu nivel nes que van participar más de 500 ponentes, ente los que van tar el presidente y el vicepresidentes del Gobiernu, presidentes y conseyeros autonómicos, ministros, secretarios d'estáu, altos cargos y espertos de la Comisión Europea y del Parlamentu européu, alcaldes, CEOs, entamadores, académicos, periodistes y líderes del tercer sector y la sociedá civil.