template-browser-not-supported

Noticias

La Universidá d'Uviéu programa actividaes con 50 investigadores pel Día de la Muyer y la Neña na Ciencia

Sol lema YoSoyCientífica, la institución académica desenvuelve actos telemáticos divulgativos, una campaña de mupis y un programa televisivu

La Universidá d'Uviéu preparó un programa actividaes para celebrar el Día Internacional de la Muyer y la Neña na Ciencia cola participación de 50 investigadores. La institución empecipia esta selmana los actos telemáticos divulgativos col lema que se foi consolidando dende fai cuatro ediciones: YoSoyCientífica. L'oxetivu ye visibilizar el papel de la muyer na ciencia en collaboración con distintes entidaes y organismos. Nesti sentíu, la Universidá tamién va espublizar la mentada celebración al traviés de 25 mupis vencíos pol Conceyu de Xixón/Xixón y dedicaos a el investigadores de la institución académica. Tratar de la esposición urbana YoSoyCientífica, en collaboración cola Fundación Municipal de Cultura del consistoriu xixonés. 
 
Coles mesmes, a partir del 11 de febreru va emitir en TPA'l programa Ciencia en 60 segundos, un espaciu nel que científiques de la Universidá d'Uviéu van dar a conocer el so trabayu d'investigación con claridá, síntesis, humor, cercanía y creatividá. L'espaciu cunta cola participación de la Radiotelevisión del Principáu d'Asturies. Dalgunos de les temes que se van encetar van ser l'avieyamientu, la física de partícules, la lliteratura y les sos voces escaecíes, l'exerciciu físicu y les adicciones, les enfermedaes neurodegenerativas o inclusive cómo l'usu y consumu d'aplicaciones como Whatsapp, Instagram o Tinder inflúin na manera na que se constrúin los ciños. 
 
Tocantes a los actos programaos, unu de los platos fuertes va ser el ciclu "100CIA en Extensió___n. Ciclo Mujer y Ciencia", que se va desenvolver dende'l xueves 11 de febreru y va cerrase el martes 9 de marzu, con cinco conferencies d'investigadores de distintes universidaes. va empecipiase esti xueves, a les 12 hores, cola intervención de Clara Grima Ruiz (Universidá de Sevilla), que va disertar sobro la tema Matemátiques con M de muyer".
 
Coles mesmes, pa esti xueves afitóse la conferencia "Muyeres y Ciencia", de German Orizaola Pereda (Unidá Mista d'Investigación en Biodiversidá. Universidá d'Uviéu-CSIC), que va empezar a les 10:30 hores. Tantu esta conferencia como la mentada de Clara Grima Ruiz tán dirixíes a públicu a partir de 6º de Primaria, previa inscripción en uccuniovi.es, y van emitise al traviés de la plataforma Microsoft Teams.
 
Pela so parte, el mesmu xueves va tener llugar l'actividá "Inxeniería de telecomunicación: 100 años n'España-20 n'Asturies", entamada pola Escuela Politécnica d'Inxeniería de Xixón. va empecipiar a les 19 hores, con un formatu de mesa redonda que va xirar en redol a la entruga "¿Qué fai xuna inxeniera de telecomunicación?". Van Intervenir Arancha Domínguez Cases (Axencia Espacial Europea - ESA); Paz Alonso Arias (Institutu Astrofísico de Canaries) y Loreto Mayordomo Colunga (Inxeniera de telecomunicaciones). La moderadora va ser Alexia Rodríguez Díaz, coordinadora del grupu Muyer IT del Colexu Oficial de Ing. de Telecomunicación. La inscripción pa esta mesa redonda realízase al traviés de bit.ly/MUJERTELECO
 
Per otru llau, sol títulu "Elles cunten", la Universidá d'Uviéu va desenvolver charres en centros educativos impartíes por quince investigadores de distintes árees de conocencia. 
 
El programa conmemorativo del Día Internacional de la Muyer y la Neña na Ciencia na Universidá d'Uviéu cunta amás cola collaboración del Ministeriu Ciencia ya Innovación y la Fundación Española pa la Ciencia y la Tecnoloxía (FECYT).