template-browser-not-supported

Noticias

La Universidá d'Uviéu desenvuelve un programa d'actos pel Día Internacional de la Muyer y la Neña na Ciencia

La Escuela Politécnica d'Inxeniería de Xixón, la Tienda de la Universidá y el Salón d'actos del IES Aramo d'Uviéu/Uviéu van acoyer meses redondes con investigadores y entamadores.14 científiques van impartir conferencies en centros educativos

La Universidá d'Uviéu entamó un programa d'actos pel Día Internacional de la Muyer y la Neña na Ciencia, que se va desenvolver del 11 al 14 de febreru y que va cuntar coles intervenciones de distintes científiques de la institución y d'entamadores. Les actividaes, que cunten cola collaboración de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnoloxía (FECYT) (Ministeriu de Ciencia ya Innovación) y del Conceyu d'Uviéu/Uviéu , va empecipiase'l martes 11 de febreru, a les 10:35 hores, nel Salón d'actos del IES Aramo (Uviéu/Uviéu), onde trés investigadores de la Universidá d'Uviéu, Rosa Sainz, Isabel Quirós y Alba Morán, del Departamentu de Bioloxía Funcional, van esplicar a 150 estudiantes de 4º ESO y Bachiller la so trayectoria científica: entamos, dificultaes, llogros… Tratar de dar visibilidá al colectivu d'investigadores en trés etapes distintes de la so vida profesional (predoctoral, postdoctoral y titular d'investigación).
 

Pela so parte, el miércoles 12 de febreru, a les 18:30 hores, na Tienda de la Universidá d'Uviéu (Plaza de Riego, Uviéu/Uviéu), va celebrase la mesa redonda "Xéneru y distopía: ¿quién va salvar el mundu?", moderada por Isabel Carrera Suárez, profesora del Departamentu de Filoloxía Inglesa, Francesa y Alemana. Van Participar Miasol Eguíbar Folgosu, Cristina Riañu Alonso, Andrea Fernández García, Isabel Pérez Ramos y Ángela Suárez Rodríguez. van analizase cuestiones de xéneru amestaos a la discriminación, el empoderamiento, la violación de derechos o la vixilancia y qu'apaecen reflexaos en noveles como Un mundu feliz, El cuentu de la criada o Los xuegos de la fame, ente otres.

Les inxenieres entamadores tamién van xugar un papel importante nel programa d'actividaes de la Universidá con motivu del Día Internacional de la Muyer y la Neña na Ciencia, protagonizando una mesa redonda'l vienres 14 de febreru, na Aula Magna de la Escuela Politécnica d'Inxeniería de Xixón. La inauguración, a les 9 hores, va tar presidida pol rector, Santiago García Granda, acompañáu de l'alcaldesa de Xixón/Xixón, Ana González. El moderador de la mesa va ser Jesús de la Brenga, director de la Cátedra de Emprendimiento Caxa Rural d'Asturies-Capgemini de la Universidá d'Uviéu, y van intervenir trés muyeres entamadores: Marián García Prieto, fundadora de i4life; Ana Pérez Oteru, fundadora de Ingenium; ya Isabel Vinagre, fundadora de P&L Global. Amás, a les 11 hores, unes 200 alumnos y alumnes de distintos institutos d'enseñanza secundaria d'Asturies van participar n'una serie de visites empuestes a les instalaciones de los llaboratorios de la EPI Xixón.
 
El programa divulgativu, que se completa con conferencies de catorce investigadores en centros educativos de la rexón, diose a conocer esti mediudía nel Conceyu d'Uviéu/Uviéu, coles intervenciones de la concejala delegada d'Educación, Yolanda Vidal; la directora d'Área d'Espardimientu de la Investigación de la Universidá, Isabel Ruiz de la Peña; y la directora d'Área de Responsabilidá Social, Sofitu a la Inclusión ya Igualdá de la institución, María Valvidares. La programación cuntó como preámbulu cola Campaña para conmemorar el Día de la Muyer y la Neña na Ciencia, empecipiada a finales de xineru, na que la Universidá d'Uviéu dispunxo de 20 mupis vencíos pol Conceyu d'Uviéu/Uviéu para visibilizar el papel de el investigadores de la institución académica.