Doctoráu

Ufierta 2016/2017

  • Programa de Doctoráu n'Inxeniería Química, Ambiental y Bioalimentaria

    Información Xeneral

    Númberu de places: 20

    Idiomes: Español ya inglés

    Coordinación
    • Adriana Laca Pérez
       
      Teléfonu:
      985 10 29 74
      lacaadriana@uniovi.es
    Comisiones

    Académica

    • Salvador Ordóñez García
    • Adriana Laca Pérez
    • Carmen Pazos Medina
    • Julio Bueno de las Heras
    • Manuel Rendueles de la Vega
    • Clara González de los Reyes Gavilán
    • Eva García Vázquez
    Presentación

    Programa de Doctoráu d'Inxeniería Química, Ambiental y Bioalimentaria pola Universidá d'Uviéu

    El Programa de Doctoráu d'Inxeniería Química, Ambiental y Bioalimentaria, con años d'esperiencia na formación doctoral, ye unu de los primeros programes de doctoráu ufiertaos a escala nacional nel ámbitu de la Inxeniería Química, con una capacidá d'integración y estensión escontra árees allegaes, tales como la Inxeniería Ambiental y Alimentaria.

    Pal so desenvolvimientu cunta cola collaboración de: l'Institutu Nacional del Carbón (INCAR), l'Institutu de Productos Lácteos d'Asturies (IPLA) y el Serviciu Rexonal d'Investigación y Desenvolvimientu Agroalimentario (SERIDA). La mayoría de les llínees d'investigación del programa de doctoráu llevar a cabu en collaboración con empreses de los sectores granibles implicaos (CAPSA, COGERSA, ARCELOR, HUNOSA, DuPont, HC etc.), que participen na investigación por aciu contratos y proyectos d'Investigación. Esto redunda nun calter más aplicáu de la Investigación.

    Esti programa de doctoráu cunta con Mención escontra la Excelencia hasta'l cursu 2013-2014.

    Documentos rellacionaos

    Accesu y almisión

    Perfil d'ingresu:

    El perfil d'ingresu ye'l de titulaos en distintos campos d'Inxeniería (Química, Industrial, Mines, Civil), de Ciencies (Química, Bioloxía, Biotecnoloxía, Farmacia, Ciencies Ambientales) y, polo xeneral, de titulaos cimeros con formación aplicada nos sectores químicu, alimentario o ambiental. Sía que non, va riquise cursar un Máster Universitariu rellacionáu con estes temátiques y qu'amuesen interés en realizar la Tesis Doctoral nel contestu de les llínees d'investigación que constitúin esti programa de doctoráu. D'una forma xeneral, les capacidaes que tien de demostrar l'alumnu, van corresponder coles competencies básiques, xenerales y específiques qu'adquirió l'alumnu que cursara los másteres universitarios n'Inxeniería Química" o "Biotecnoloxía Alimentaria" de la Universidá d'Uviéu o titulaciones equivalentes.

    L'estudiante va tener la oportunidá de desenvolver el so procesu formativu n'español y/o inglés. Nel casu d'estudiantes que quieran recibir la so formación nuna d'estos dos llingües nun siendo la mesma la materna, tendrán d'apurrir una acreditación oficial del nivel B1 de conocencia de dicha llingua o bien demostrar la so competencia llingüística per mediu d'una entrevista cola Comisión Académica del Programa de Doctoráu.

    Criterios d'almisión:

    Nel casu de qu'haya más solicitantes qu'axunten les condiciones riquíes que places ufiertaes, los criterios de selección van ser los siguientes:

    1. Van Tener prioridá los alumnos que realizaren los programes de Máster Universitariu d'Inxeniería de Procesos y Ambiental, Inxeniería Química y Biotecnoloxía Alimentaria de la Universidá d'Uviéu o cualesquier otru qu'apurra una formación equivalente, darréu los que realizaren programes allegaos de calter oficial n'otres universidaes español y estranxeru y, a lo último, aquellos estudiantes que se considera que tienen la formación apropiada pero nun tán en nengún de los casos anteriores.
    2. Dientro de cada unu de los trés grupos antes citaos, va establecese un orde de prelación en función del so espediente académicu. Pa tal fin, van otorgar hasta 4 puntos nel grau y hasta 2 nel Máster Universitariu. La puntuación correspondiente va llograse normalizando la nota del espediente, computada sobre 10 puntos, al intervalu concretu ([0,4] o [0,2], respectivamente). En casu de que la nota del espediente tuviera calculada nuna escala de 4 puntos, consideraríase primero la siguiente conversión:
      1. Aprobáu = 5
      2. Notable = 7.5
      3. Sobresaliente = 9
      4. MH=10
      Aspeutos tales como la vinculación por aciu beca o contratu a universidaes, centros d'investigación o empreses nes que l'aspirante desenvolviera actividá investigadora rellacionada cola temática del Programa de Doctoráu, podríen sumar hasta un puntu nesti apartáu, en función del criteriu de la Comisión Académica del Programa de Doctoráu
    Complementos de formación:

    En función de los distintos perfiles d'ingresu, la Comisión Académica del programa va poder establecer la obligatoriedá de realizar complementos de formación. Los alumnos que cursaren los programes de Máster Universitariu d'Inxeniería de Procesos y Ambiental, Inxeniería Química y Biotecnoloxía Alimentaria de la Universidá d'Uviéu o cualesquier otru qu'apurra una formación equivalente, nun van precisar de la realización de nengún complementu de formación.

    Nos demás casos, la Comisión Académica va esaminar la formación del alumnu y en función de la so formación y de les característiques de la llínea d'investigación na que s'integre, va proponer la realización d'unu o más cursos adicionales.

    Asina l'alumnu tendrá de cursar les siguientes asignatures de los programes de Máster Universitariu de la Universidá d'Uviéu (hasta un máximu de 18 ECTS):

    • Accesu dende titulaciones rellacionaes cola Tecnoloxía Química o Ambiental (Másteres Universitariu rellacionaos colos campos de la Química y l'Inxeniería, y polo xeneral aquellos másteres que se consideren más próximos a la Inxeniería Químico y Ambiental qu'a la Biotecnoloxía Alimentaria): Diseñu avanzáu de reactores, Ampliación de fenómenos de tresporte y Métodos especiales de separación. Tratar d'asignatures ufiertaes nel Máster Universitariu d'Inxeniería Química, toes elles son asignatures de 4.5 ECTS.
    • Accesu dende titulaciones rellacionaes cola Tecnoloxía Alimentaria (Másteres Universitarios rellacionaos colos campos de la Bioloxía y la Biotecnoloxía, y polo xeneral aquellos másteres que se consideren más próximos a la Biotecnoloxía Alimentaria qu'a la Inxeniería Químico y Ambiental): Diseñu de sistemes de procesu en biotecnoloxía alimentaria, Control y meyora de la producción primaria d'alimentos, Equipos y biorreactores na industria alimentaria, Alteraciones y enfermedaes microbianes asociaes a los alimentos. Tratar d'asignatures ufiertaes nel Máster Universitariu de Biotecnoloxía Alimentaria, toes elles de 3 ECTS

    Los conteníos, actividaes de formación y evaluación d'estes asignatures van ser los que se detallen na memoria de verificación de los correspondientes másteres oficiales.

    Nel casu de que l'alumnu aliegue cursar asignatures de conteníu similar, la Comisión Académica del Programa de Doctoráu va verificar que los conteníos d'estes asignatures tean acordies con les resultancies d'aprendizaxe d'estes asignatures Enllaces

    Actividaes formativas

    Actividaes

    • Formación Tresversal
      Número d'Hores: 60

      Descripción de l'actividá: Esta actividá pretende trabayar les competencies básiques y desenvolver les capacidaes y mañes xenerales de los doctorandos.

      Ta constituyíu por seminarios y les xornaes doctorales. Nos seminarios van encetase, ente otros, conteníos rellacionaos col espardimientu y comunicación de la investigación o l'insertamientu profesional calidable según formación específica en temes rellacionaes con más d'un campu de la investigación. Nes xornaes doctorales combínense ponencies, paneles y sesiones participatives, según la esposición de pósteres esplicativos de los conteníos de les tesis y de les meyores de les investigaciones que tán llevando a cabu los doctorandos.

      va ellaborase un programa detalláu añal que se va esponer na web del Centru Internacional de Posgráu (http://cei.uniovi.es/posgráu).

      Preténdense que los doctorandu adquieran, ente otros, les siguientes resultancies d'aprendizaxe:

      • Buscar información científica na rede.
      • Ellaborar, presentar y publicar información científica.
      • Ellaborar y presentar una patente.
      • Conocer los principios básicos de la creación d'empreses y el autoempleo.
      • Intercambiar conocencia con otros doctorandos.
      • Espublizar la so actividá investigadora ante les empreses y el conxuntu de la sociedá asturiana.
      • ncontrar alternatives profesionales al desenvolvimientu de la so carrera investigadora universitaria.
      • Resaltar el so papel como portador d'innovación escontra les empreses.

      Esta actividá ye obligatoria pa tolos estudiantes de doctoráu de la Universidá d'Uviéu teniendo de realizar un mínimu de 20 hores mientres la realización de los estudios, tantu pa los estudiantes a tiempu completu como a tiempu parcial.

      La llingua de impartición va ser l'español

      Procedimientu de control: va llevar a cabu un control individualizáu de l'asistencia.

      Cuando sía pertinente, va evaluase tamién el rendimientu del doctorandu nestes actividaes por aciu la presentación d'un trabayu que les sos indicaciones precises van se-y apurríes polos responsables de l'actividá formativa.

      Toos estos controles van formar parte del documentu d'actividaes del doctorando (DÁI) el cual va ser revisáu regularmente pol Tutor y el Director de tesis y evaluáu pola Comisión Académica responsable del programa.

      Actuaciones de movilidá: Nun procede

    • Movilidá: preparación y presentación de trabayos en seminarios y congresos
      Número d'Hores: 20

      Descripción de l'actividá: va promocionase que'l doctorandu realice actividaes de movilidá, tales como asistencia a cursos especializaos sobre la temática del so doctoráu y l'asistencia a congresos nacionales o internacionales. L'oxetivu ye que cada doctorandu allegue a un congresu rellacionáu cola temática de la so Tesis Doctoral, presentando un trabayu (en manera póster o oral) rellacionáu cola temática de la so Tesis. Nel casu d'estudiantes a tiempu completu, l'asistencia a congresu va programar mientres el tercer añu. Nel casu de los estudiantes con dedicación a tiempu parcial, l'asistencia a congresu va programar pal cuartu o quintu añu.

      Dicha actividá formativa escuerre qu'ameyorar la formación pa, ente otres, les siguientes competencies: CB15: Capacidá de comunicación cola comunidá académico y científico, CA04: Trabayu individual y n'equipu nun contestu internacional o multidisciplinar y CA06: Crítica y defensa intelectual de soluciones.

      Procedimientu de control: Mientres la esposición añal del doctoráu ante la Comisión Académica, ésti va dar cuenta, nel so casu, de les actividaes de movilidá realizaes. Mientres la sesión, los miembros de la Comisión Académica van poder realizar les entrugues que consideren oportunes al doctorandu con oxetu de comprobar el grau d'alquisición de les competencies a adquirir nesta actividá.

      La Comisión va valorar estes actividaes en función de les disponibilidades financieres y llaborales del doctorandu, pudiendo riquir a el directores la información necesaria a tal fin.

      Toos estos controles van formar parte del documentu d'actividaes del doctorando (DÁI) el cual va ser revisáu regularmente pol Tutor y el Director de tesis y evaluáu pola Comisión Académica responsable del programa.

      La Comisión Académica va poder eximir al alumnu d'esti requisitu nel casu de qu'esti demuestre la imposibilidá de llograr soporte financieru pa estes actividaes

      Actuaciones de movilidá: La páxina web del programa de doctoráu va dar información actualizada de les convocatories d'ayudes p'asistencies a congreso/bolses de viaxe, etc., a les que los doctorandos pueden aspirar pa cumplir colos oxetivos de movilidá. Sicasí, La Comisión Académica va poder eximir al alumnu d'esti requisitu nel casu de qu'esti demuestre la imposibilidá de llograr soporte financieru pa estes actividaes

    • Redacción d'un artículu científicu
      Número d'Hores: 20

      Descripción de l'actividá: va esixise que l'alumnu tenga aceptáu un artículu científicu basáu nel trabayu esperimental realizáu pa la so Tesis Doctoral nel tercer (dedicación completa) o quintu (dedicación parcial) añu de matrícula nel programa de doctoráu. Naquellos casos nos que l'estudiante realice la so investigación en temátiques nos qu'esto nun sía posible (investigaciones subvencionaes por empreses, con clauses de confidencialidad, etc.), la Comisión Académica de Programa de Doctoráu va proponer actividaes alternatives de carga equivalente (ellaboración d'informes técnicos, etc.)

      Esta actividá formativa escuerre qu'ameyorar la formación nes siguientes competencies básiques: CB11, CB13, CB15 y CB16.

      Procedimientu de control: Mientres la esposición añal del doctoráu ante la Comisión de Siguimientu, ésti va dar cuenta, nel so casu, de les meyores realizaes añalmente pa la consecución d'esti fin. Mientres la sesión, los miembros de la Comisión Académica van poder realizar les entrugues que consideren oportunes al doctorandu rellacionaes cola publicación realizada con oxetu de comprobar el grau d'alquisición de les competencies a adquirir nesta actividá.

      Nel últimu añu, la Comisión Académica va emitir una valoración de l'Actividá, considerando aspeutos como la calidá de la publicación (a partir de los parámetros bibliométricos habituales) y la participación del doctorandu nes distintes etapes de la ellaboración de la publicación. Toos estos controles van formar parte del documentu d'actividaes del doctorando (DÁI) el cual va ser revisáu regularmente pol Tutor y el Director de tesis y evaluáu pola Comisión Académica responsable del programa.

      Actuaciones de movilidá: nun procede

    Llínees de Investigación

    Catálisis, reactores y control

    • Salvador Ordóñez Garcia
    • Fernando V. Díez Sanz
    • Aurelio Vega Granda

    Enerxética y mediu ambiente

    • Julio Bueno De Las Heras
    • Maria Antonia Diez Díaz-Estebanez
    • José J. Pis Martinez

    Procesos y materiales n'Inxeniería Química

    • José Ramón Álvarez Saiz
    • Carmen Pazos Medina
    • Antonio Benito Fuertes Arias

    Tecnoloxía de bioprocesos y reactores

    • Mario Díaz Fernández
    • Luis Arsenio García Díaz
    • Adriana Laca Pérez

    Microbioloxía y Biotecnoloxía de los alimentos

    • Clara González De Los Reyes
    • Gavilán Miguel Ángel Álvarez González
    • Abelardo Margolles Barros

    Alimentación: producción y consumu

    • Manuel Rendueles De La Vega
    • Begoña De La Roza Delgado
    • Cecilia Díaz Mendez

    Caracterización, Caltenimientu y Usu de recursos alimentarios naturales

    • Yaisel Juan Borrell Pichs
    • Eva García Vázquez
    • Agustín Roca Martínez
    • Juan José Ferreira Fernández

    Contactu

    Centro Internacional de Posgráu

    Dirección:
    Plaza de Riego, s/n, 33003- Uviéu
    Teléfonu:
    985 10 40 75 / 985 10 40 76
    Fax:
    985 10 49 59
    Corréu Electrónicu:
    infodoctorado@uniovi.es
    Coordinación
    • Adriana Laca Pérez
       
      Teléfonu:
      985 10 29 74
      lacaadriana@uniovi.es