Títulos propios y formación continuada

  • Máster en Xestión y Desenvolvimientu de la Industria Alimentaria (MGYDIA)

    Datos xenerales

    Idiomes nos que s'imparte: Español ya inglés

    Places: 16

    Número mínimo de alumnos exigido: 14

    Duración: 60 creitos ECTS, 1 añu

    Preciu: 5.075 €

    Requisitos d'accesu:

    Tar en posesión d'un Títulu Universitariu oficial. Sicasí, escepcionalmente, van poder ser almitíos profesionales directamente rellacionaos cola especialidá del cursu qu'escarezan de titulación, siempres qu'acrediten documentalmente esta profesionalidá y axunten los requisitos llegales pa cursar estudios na Universidá.

    Consulte l'Alcuerdu de 29 de noviembre de 2007, del Conseyu de Gobiernu de la Universidá d'Uviéu pol que s'aprueba'l reglamentu d'estudios conducentes a Títulos Propios y otros Cursos de Posgráu (BOPA, 12 de xineru de 2008).

    Requisitos de admisión:

    Los alumnos tendrán de tar en posesión d'un Títulu de Grau, de Llicenciáu o d'Inxenieru Técnicu o Superior, preferentemente n'árees esperimentales, tecnolóxiques o biosanitarias, (Bioloxía, Bioquímica, Ciencia y Tecnoloxía d'Alimentos, Farmacia, Inxenieríes Técniques o Superiores n'Agronomía o en Química, Nutrición, Química, Veterinaria, etc.).

    Los candidatos tienen de tener siquier el 90 % de los creitos de la titulación aprobaos, y tendrán de concluyir los sos estudios universitarios antes de rematar el Máster.

    Coles mesmes, resulta esencialmente importante la capacidá ya interés de los candidatos, sía'l que quier la so formación previa, nel so acercamientu al sector agroalimentario. Delles indicaciones d'esti interés pueden ser les siguientes: esperiencies previes nel sector investigador o industrial con proximidá temática al sector alimentario y, polo xeneral, l'interés amosáu na práctica por adquirir formación adicional y trabayar nel sector de l'alimentación

    Plazo único de preinscripción y matrícula

    • Preinscripción: 1 de junio a 19 de agosto
    • Listas provisionales: 5 de septiembre
    • Reclamación a las listas: 6 a 7 de septiembre
    • Listas definitivas: 13 de septiembre
    • Matrícula: 15 al 19 de septiembre

    Modalidá: Presencial

    Horariu:

    Octubre 2016 - Diciciembre 2017

    • Asignaturas de 16 a 20 h.
    • Prácticas en laboratorio 10 días mañana o tarde
    • Prácticas en Industria 6 meses 6-8 h día horario empresa.

    Llugar de impartición: Edf. Servicios Científicos-Técnicas SCT "Severo Ochoa" Campus del Cristo

    Salíes profesionales

    Los alumnos que realicen el Máster en Xestión y Desenvolvimientu de la Industria Alimentaria (MGYDIA), van adquirir les siguientes competencies mientres el cursu:

    • Capacidá pal diseñu d'equipos ya instalaciones onde se lleven a cabo transformación de materies primes en productos alimentarios
    • Capacidá pal control calidable de materies primes, procesos y productos
    • Va Saber desenvolver un programa de seguridá alimentaria na empresa
    • Va Tener les conocencies fayadices para, de forma individual o n'equipu, dar en la creación d'una empresa alimentaria
    • Capacidá pal diseñu de nuevos procesos y nuevos productos y pa la optimización de procesos alimentarios yá en cursu.
    • Capacidá pa llevar a cabu la xestión de materiales, de suministru de materies primes y d'unviada de productos, loxística de producción y de tresporte
    • Van Conocer la sistemática d'innovación y nuevos desenvolvimientos nos sectores alimentarios de mayor interés na Comunidá Autónoma: Lácteo, cárnico, de pexe, d'agües y bébores lleldaes, de ceberes y de ovoproductos
    • Va Conocer les bases de la lexislación nacional y de la UE en materia de producción, tresporte, seguridá y controles alimentarios.

    L'alquisición de les competencies citaes capacita a los alumnos que superaren el Títulu Propiu de Máster en Xestión y Desenvolvimientu de la Industria Alimentaria (MGYDIA) pola Universidá d'Uviéu pa desenvolver la so actividá profesional n'industries del sector alimentario, tantu nel llaboratoriu de diches industries realizando actividaes de control calidable de materies primes y de productos entemedios o finales, como en planta, realizando trabayos de técnicu cimeru de procesos, qu'inclúin actividaes de diseñu, control de procesos, optimización enerxética, de productu o de costos, meyores de rendimientu, amenorgamientu de contaminación, aprovechamientu de subproductos, etc.

    Coles mesmes, van poder llevar a cabu na Industria Alimentaria actividaes rellacionaes cola Seguridá Alimentaria, el diseñu de nuevos productos, la loxística del procesu, trabayar nun equipu d'I+D+i de la planta, desenvolver nuevos procesos y productos, encargase de la busca de nuevos mercaos, intensificar la esportación, etc.

    Plan d'estudios

    El Títulu Propiu de Máster en Xestión y Desenvolvimientu de la Industria Alimentaria (MGYDIA) impartir a lo llargo de dos semestres y tien un total de 60 creitos ECTS: 19 ECTS teóricos, 4 ECTS de práctiques académiques esternes, 5 ECTS de Proyectu Fin de Máster y 32 ECTS de práctiques n'empresa.

    PRIMER SEMESTRE MÓDULU 1:

    ASIGNATURES

    • Analises de situación de los productos derivaos de ceberes. Industria de ceberes. Máquines y Equipos. Controles analíticos y calidable. Pastelería y confitería. Productos de panadería. Nuevos productos. Xestión de obradores y vientes. Grandes empreses. El chocolate, orixe de variedaes y ellaboración. Productos a base de chocolate. Ceberes pa celiacos: producción. Redes de distribución. Sistemes de control calidable.
    • Calidá, seguridá alimentaria y certificación. Fundamentos calidable. La calidá nel sector alimentario. Normes ISO. La meyora de la calidá. Control estadísticu de procesos. Peligros alimentarios físicos, químicos y microbiolóxicos. Implantación del APPCC y los sos prerrequisitos. Importancia de la trazabilidad na seguridá alimentaria. Auditoría y sistemes de certificación na industria alimentaria.
    • Cultura alimentaria. Historia de l'alimentación. Nuevos alimentos. Les dietes. Salú y gastronomía Sistemes de catering. Enclinos. Indicadores calidable. Xestión y preparación d'instalaciones hosteleres. Nueves tecnoloxíes culinaries. Evaluación organoléptica.
    • Creación d'Empreses Alimentarias. Cómo crear una empresa agroalimentaria. Sofitu y xestión financiera de proyectos. Capital traza: un sistema de financiamientu alternativu. Evaluación de proyectos d'inversión pa empreses. La relevancia del sector nel territoriu y na economía d'Asturies. Esportación de productos. Presentación y discutiniu d'un casu real de desenvolvimientu y crecedera d'una empresa alimentaria.
    • Diseño de nuevos productos. Innovación y diseñu de nuevos productos. Desenvolvimientu de productos alimentarios. Inxeniería nel desenvolvimientu de productos. Clasificación de productos. Procesu de desenvolvimientu d'un productu. Oportunidá de negociu. Innovación y empresa. Desenvolvimientu ya Investigación de nuevos productos. Casos Prácticos.
    • Xestión de materiales y Loxística. Introducción al conceutu de loxística. Loxística inversa. Ventaya competitiva d'una bona xestión. Loxística alimentaria. El Sector alimentario. Xestión d'empreses. Rede Loxística. Autocontrol. Calidá. Xestión de Compres. Supply Chain. Xestión de compres.
    • Innovación na industria láctea. Nueves técniques de caltenimientu de productos: Altes presiones, pulsos eléctricos y irradiación. Envasado. Tecnoloxía y marketing. Producción de lleche pasteurizada en fritu de llarga duración. Nuevos procesos y productos los pa escedentes de materia graso. Nuevos productos. postres, xelaos, batíos. Fraccionamiento de proteínes lácteas. Innovación na Industria Láctea. Reología.
    • Nuevos productos y procesos cárnicos, de pexe y del güevu. El sector cárnico n'Asturies, España y l'UE. Productos tradicionales. Aditivos y especias. Nueves tecnoloxíes. Producción de carne: procesos, calidá y control. Derivaos cárnicos: Embutíos. Nuevos enclinos: starters. Envasado. Productos y subproductos de la pesca: I+D+i nes industries de carne y pexe. Avicultura. Producción y control calidable. Ovoproductos.
    • Problemática llegal alimentaria. Encamientos institucionales sobre salú y alimentación. Lexislación alimentaria y consumu d'alimentos. Tipoloxía d'empreses agroalimentarias. Les cooperatives. La situación del sector agroalimentario na nuesa rexón: Actualidá y futuru. Patentes y esportación. Responsabilidá penal por actuaciones nocives na industria agroalimentaria. Fiscalidá d'alimentos y bébores.
    • Enclinos nel sector d'agües y bébores lleldaes. Producción y tipos de sidra. Sidra lleldada en botella. Vinu: Tipos de vinu y la so ellaboración: blancos, rosados, tintos, caves y arrogantes. Cerveza. Materies primes y procesos d'ellaboración. Tipos de cerveza. Café: Hestoria botánica. Procesos. Clasificación del café. Cata. Agua mineral. Tipos d'agua: Mineral, natural, carbonatada y arumada. Bébores refrescantes.

    PRÁCTIQUES ACADÉMIQUES ESTERNES

    • Na Llanta Pilotu de Productos Lácteos de la Universidá d'Uviéu (Edificiu de Servicios Científicu-Técnicos " Severu Ochoa" del Campus de " El Cristu" ) (4 díes). Sector lácteo: Ellaboración de quesu azul, de quesu de pasta prensada o de quesu fresco.
    • Na Asociación d'Industries Cárnicas del Principáu d'Asturies (ASINCAR), en Noreña. Ellaboración de productos cárnicos: Analís de carne, xeres de despiece (5 díes). Sector cárnico: ellaboración de productos cárnicos tradicionales.
    • Nel Gremiu d'Artesanos Confiteros del Principáu d'Asturies, n'Uviéu. Panificación, caracterización de farines, propiedaes d'amares y trabayu en obrador (4 díes). Sector: Ceberes. Ellaboración y control en panadería, bollería y pastelería.

    PROXECTO FIN DE MÁSTER

    SEGUNDU SEMESTRE

    MÓDULU 2:

    PRÁCTIQUES N'EMPRESA Duración mínima: 6 meses (960 h) y máxima 12 meses. Esta formación práctica completa la formación teórica y la so realización ye obligatoria, sacante los para profesionales del sector que pueden optar por nel faela cola aprobación de la Dirección del Máster. El Máster garantiza la so realización a tolos alumnos matriculaos.

    Les empreses nes que los alumnos realicen les práctiques son:

    • Agües de Fuensanta S.A., Nava
    • ASINCAR, Noreña Asturbega (Coca Cola), Cualloto (Uviéu)
    • Cafento, S.A, Tinéu
    • Comercializadora Asturiana d'Alimentos (COASA), Granda (Siero)
    • Corporación Alimentaria Peñasanta S.A., Granda (Siero)
    • Empresa Municipal d'Agües de Xixón S.A.
    • Industries Granderroble S.A., Quintes (Villaviciosa)
    • Industries Lácteas Asturianes (ILAS-Reny Picot), Anleo (Navia)
    • Industries Lácteas Monteverde S.A., Grandas de Salime
    • Mantequerías ARIAS S.A., Vegalencia (La Ribera)
    • Mataderu Central d'Asturies Junquera Bobes, Noreña
    • NESTLE España S.A., Sevares (Piloña)
    • Valle Ballina y Fernández S.A., Villaviciosa

    Contactu

    • Prof. Dr. Francisco A. Riera

      Secretaría y Coordinación de Práctiques académiques

      Teléfonu: 985 10 34 36

      Email: far@uniovi.es

    Coordinación :

    • Prof. Dr. José Mario Díaz Fernández Caderalgu d'Inxeniería Química de la Universidá d'Uviéu

      Teléfonu: 985 10 34 39

      Email: mariodiaz@uniovi.es

      Despachu: Facultá de Química Avda. Julián Clavería, 8 33006 Uviéu

    Otras webs del máster: