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  • Investigadores de la Universidá afayen cómo una proteína del sistema inmune esanicia bacteries y hongos

    28 de Xunu 2016

    El trabayu, qu'acaba de ser publicáu na revista de la Sociedá Americana de Microbioloxía, identificó una diana sobre la que pueden actuar nuevos fármacos antimicrobianos

    De izquierda a derecha, Maikel Acosta, José Fernando Fierro y María Teresa Andrés
    La lactoferrina ye una proteína del sistema inmune innatu presente en fluyíos mucosos como la cuspia y la lleche y que tien capacidá antimicrobiana reconocida dende'l so descubrimientu fai yá más de 30 años. La manera d'acción por aciu el cual esta proteína causa la muerte de los microorganismos nun fuera, sicasí, desveláu hasta agora. Investigadores del Departamentu de Bioloxía Funcional de la Universidá d'Uviéu afayaron el mecanismu d'acción antimicrobiano de la lactoferrina, dichu de forma más senciella, describieron cómo esta sustanza esanicia bacteries y hongos.
     
    Los científicos de la institución académica asturiana demostraron qu'esta proteína inhibe específicamente una enzima esencial pa la supervivencia d'estos microorganismos –bacteries y hongos-- denominada H+-ATPasa. Al bloquiar la so actividá, los microorganismos nun pueden xenerar enerxía (ATP) nin pueden controlar la so pH internu. Tanto la xeneración de ATP –enerxía pa crecer y multiplicase—como'l control del pH intracelular son esenciales pa caltener la viabilidá celular. Si la proteína H+-ATPasa nun funcionar, la célula escosa les sos reserves enerxétiques y muérrese. Amás, al nun poder controlar el pH, l'interior de la célula acédase y otres enzimes tamién dexen de funcionar.
     
    L'afayu dexó amás desenvolver un métodu de ‘pasteurización en fríu' qu'evita la perda de delles propiedaes nutritives de la lleche y un modelu d'inducción de apoptosis en lleldos
     
    L'afayu del mecanismu d'acción antimicrobiana de la lactoferrina acaba de ser publicáu na revista internacional Antimicrobial Agents and Chemotherapy de la Sociedá Americana de Microbioloxía. El profesor José Fernando Fierro, investigador principal y profesor del Departamentu de Bioloxía Funcional, esplica que, magar tratase d'una investigación eminentemente básica, del trabayu pueden estrayese siquier dos aplicaciones.
     
    D'un llau, esprender un nuevu métodu de pasteurización, non descritu hasta agora, protexíu yá por una patente española, que pretende aprovechar la presencia natural de la lactoferrina na lleche pa consiguir una pasteurización en fríu, lo que, según José Fernando Fierro, va evitar la perda de delles propiedaes nutritives y organolépticas que produz la pasteurización en caliente.
     
    D'otru llau, la investigación identificó una diana terapéutica sobre la que pueden actuar nuevos fármacos antimicrobianos. El profesor de la Universidá d'Uviéu esplica que la progresiva resistencia a los antibióticos hai promovido una intensa busca de nueves dianes bacterianes y de nuevos fármacos alternativos a los esistentes. "La busca de inhibidores de les H+-ATPasa bacterianes y fúngicas ye una de les llínees d'investigación más actuales. Exemplu d'ello ye'l descubrimientu de les diarilquinolinas, que yá tán siendo utilizaes pa tratar tuberculosis resistentes a les melecines habituales", comenta.
     
    El trabayu de el investigadores asturianos apurre, amás d'estes potenciales aplicaciones, un nuevu modelu pal estudiu de la muerte celular programada, conocida científicamente como apoptosis. María Teresa Andrés, codirectora del estudiu, indica que los lleldos utilizar nos llaboratorios como modelos de apoptosis. Pa ello y hasta agora, los científicos tienen qu'inducir de forma incontrolada (o non controlada) la muerte programada de la célula (o la apoptosis celular). La lactoferrina induz esta apoptosis al interaccionar exóxena y específicamente cola H+-ATPasa de lleldos lo que facilita l'estudiu de la cadena d'eventos intracelulares que conducen a la muerte de la célula. La conocencia de la fisioloxía celular de la apoptosis dexaría la so manipulación, al inducir o detener la apoptosis nos texíos, con una finalidá terapéutica.
     
    Los estudios desenvueltos pola Universidá d'Uviéu van siguir en collaboración con un grupu de la Harvard Medical School (Boston, USA), qu'aceptó como investigador postdoctoral al doctor Maikel Acosta, que s'atopa a la espera de llograr una beca d'investigación pa incorporase a esi grupu.
     
    Referencia
     
    • Antifungal mechanism of action of lactoferrin: Identification of H+-ATPase (P3A-type) as a new apoptotic-cell membrane receptor. Andrés MT, Acosta-Zaldívar M, Fierro JF. Antimicrob Agents Chemother. 2016 May 2. pii: AAC.03130-15.
    • Antimicrobial mechanism of action of transferrins: selective inhibition of H+-ATPase. Andrés MT, Fierro JF. Antimicrob Agents Chemother. 2010 Oct;54(10):4335-42.
    • Procedimientu de descontaminación microbiana de lleche o lactosuero por aciu desionización. 2012. Patente concedida con Exame Previu (Nº de publicación OEPM YE2367743).
    José Fernando Fierro (investigador principal), María Teresa Andrés, Maikel Acosta Zaldívar, Jessica González Seisdedos.
     
     

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